Loading... Please wait...

Newsletter


Nu merge tastatura la laptop: Ce poti face?

Postat in data de 9th Jun 2022 @ 8:52 PM

Sursa foto: 

https://www.pexels.com/photo/black-and-silver-laptop-computer-3644098/ 


Defectiunea unei tastaturi va interveni negativ in activitatile tale de zi cu zi, fie acestea de la locul de munca, educationale sau personale. Fara ajutorul tastaturii nu vei reusi sa accesezi nicio informatie de pe laptop deoarece nu vei mai putea tasta parola pentru conectarea la sistemul de operare. Chiar si daca beneficiezi de un laptop hibrid, o tastatura nefunctionala iti va pune la incercare rabdarea!


Tastatura laptopului nu functioneaza? Nu intra in panica! Vei gasi in ghidul PowerLaptop toate cauzele posibile, solutii moderne si inventive pentru reparatia tastaturii, dar si moduri de preventie si curatare, astfel incat tastatura ta sa functioneze intotdeauna perfect, fara intreruperi sau alte dificultati!


Care sunt cele mai frecvente cauze ale unei tastaturi nefunctionale?

Sursa foto: 

https://www.pexels.com/photo/woman-with-manicured-nails-using-a-laptop-6964507/ 


Exista o plaja extinsa de cauze si factori de risc ce pot cauza stricarea, defectiunea sau blocarea unei tastaturi de laptop. Unele dintre acestea pot fi rezolvate imediat, cu usurinta, pe cand altele necesita interventia unui specialist. De asemenea, unele cauze sunt de origine software, pe cand altele pot fi cauzate de o problema hardware sau chiar de eroarea umana. Astfel, iata care sunt principalele cauze ce pot conduce la disfunctionalitatea tastaturii laptopului tau!

  • Praful sau murdaria dintre taste poate bloca tastatura.

  • Contactul direct cu lichidele, indiferent de natura acestora, poate strica numaidecat tastatura, lasand-o pe aceasta nefunctionala. Lichidul poate patrunde si in interiorul laptopului, lucru care poate duce la stricarea intregului dispozitiv.

  • Pentru laptopurile cu tastatura detasabila, acestea pot avea bateria descarcata sau probleme cu receptorul wireless.

  • Problemele laptopului, supraincalzirea, placa de baza etc, pot duce la o tastatura nefunctionala.

  • Poate exista o conexiune slaba intre tastatura laptopului si placa de baza.

  • Neactualizarea driverelor unui laptop poate, de asemenea, sa influenteze buna functionare a tastaturii.


Dificultățile întâmpinate la tastatura laptopului

O tastatura care nu functioneaza se poate manifesta diferit, asa ca este important sa iei in calcul simptomele tastaturii atunci cand incerci sa gasesti solutia potrivita sau ii comunici unui specialist situatia cu care te confrunti. Asadar, simptomele unei tastaturi defecte pot fi:

  • Tastatura nu raspunde la nicio comanda: tastele nu functioneaza si nu se aprind luminile acesteia.

  • Tastele raman blocate, fie nu pot fi apasate, fie afiseaza pe ecran aceeasi litera/ numar de mai multe ori.

  • Combinatiile de taste nu functioneaza (precum: CTRL+ALT+DEL, TAB+ALT, CTRL+C, CTRL+V, ALT+F4 etc).

  • Tastele apasate nu corespund cu cele regasite pe ecran.

  • Tastatura este zgariata, crapata sau sparta.


Solutii pentru rezolvarea problemelor tastaturii de la laptop

Sursa foto: 

https://www.pexels.com/photo/crop-woman-typing-on-laptop-on-bed-6696863/ 


Solutii pentru remedierea problemelor de software

  • Reporneste laptopul. Un simplu restart ar trebui remedieze situatia tastaturii, in cazul in care aceasta este o problema de natura unica.

  • Actualizeaza driverul de la tastatura. O alta problema frecventa pe care o poti rezolva numaidecat este actualizarea driverului de la tastatura. Pentru Windows, deschide secțiunea „Tastatura” sau „Keyboard” din setari si apasa pe aceasta click-dreapta, apoi „Actualizare driver”.

  • Reinstalarea driverului de tastatura. In cazul in care nu exista optiunea pentru actualizarea driverului, atunci dezinstaleaza versiunea curenta si reinstaleaz-o. Acest lucru se realizeaza intocmai ca la punctul anterior, apasand click-dreapta (right-click) pe sectiunea „Tastatura/ Keyboard” apoi „Dezinstalare driver”. Este necesar sa dai un restart la laptop pentru ca driverul sa se reinstaleze automat.

  • Instaleaza un antivirus. Exista o gama extinsa de virusi si programe malware ce pot afecta buna functionare a laptopului si tastaturii deopotriva, asa ca instaleaza un antivirus si scaneaza-ti dispozitivul.


Solutii pentru remedierea problemelor de hardware

Daca functionarea necorespunzatoare a tastaturii este de natura hardware, atunci este important sa scoti alimentatorul din laptop si sa verifici conexiunea dintre tastatura si placa de baza. Legatura dintre cele doua componente se realizeaza cu ajutorul panglicii, iar aceasta poate cauza frecvent probleme. 


Panglica se poate rupe sau strica foarte usor, asa ca este o operatiune foarte delicata. Este indicat sa apelezi la o echipa de specialisti, mai ales daca nu ai mai rezolvat probleme de natura hardware pana in acest moment.

Alte solutii pentru problemele aparute la tastatura laptopului

  • Curata cu grija intreaga tastatura, atat tastele, spatiile goale dintre acestea, dar si touchpad-ul.

  • Pentru tastaturile wireless, verifica portul USB sau receptorul Wireless. Acesta poate fi adesea inlocuit in cazul in care este stricat.

  • Contacteaza o echipa de service si inlocuieste tastatura stricata.


Etapele pentru curatarea tastaturii

Pentru curatarea si ingrijirea zilnica si periodica a tastaturii, este important sa tii cont de urmatoarele etape:

  • Deconecteaza laptopul de la priza.

  • Inchide laptopul si scoate bateria, in cazul in care aceasta este detasabila. Daca laptopul are bateria incorporata, atunci asteapta pana cand bateria este complet descarcata pentru un plus de siguranta.

  • Scutura firimiturile si celelalte reziduuri regasite pe suprafata tastaturii.

  • Foloseste spray cu aer comprimat pentru curatarea zonelor dintre taste.

  • Investeste intr-un gel slime care va indeparta murdaria chiar si din zonele greu accesibile.

  • Sterge tastatura cu o carpa de microfibra pentru a indeparta foarte bine orice urma de murdarie.

  • Dezinfecteaza tastatura cu ajutorul unui servetel dezinfectant apoi sterge-o cu o laveta uscata.


Pentru problemele minore ale tastaturii, cu siguranta ai gasit deja raspunsul in articolul prezent, insa daca situatia se agraveaza, atunci apeleaza cu incredere la echipa powerlaptop.ro, un service IT care-ti readuce laptopul la viata indiferent de problemele cu care te confrunti!