Loading... Please wait...

Newsletter


Cum cureti tastatura unui laptop. Instructiuni si trucuri utile

Postat in data de 27th Oct 2021 @ 6:01 PM

Cum cureti tastatura unui laptop. Instructiuni si trucuri utile

Ai ramane surprins daca ai afla cat de mult praf, bacterii, resturi alimentare, par de animale si impuritati se acumuleaza pe sub tastatura ta. Daca esti una dintre persoanele care petrece mult timp in fata laptopului, tastatura acestuia ar putea fi unul dintre obiectele cele mai vizate de bacterii. Potrivit unui studiu al companiei CBT Nuggets, tastatura ar putea fi de 20.000 de ori mai murdară decât capacul unei toalete, iar unele tipuri de bacterii, cum ar fi stafilococul auriu, pot rezista pana la 24 de ore pe suprafata acesteia. In situatia aceasta, curatarea laptopului devine un lucru absolut necesar. Curatarea tastaturii nu este insa importanta numai din punct de vedere sanitar, ci si functional. Atunci cand tastatura nu este curatata corespunzator, unele taste ale sale se vor bloca in timp sau nu vor functiona corect. 

 

Poti curata si dezinfecta in mod regulat tastatura laptopului tau, fara ajutorul unui profesionist. Cu siguranta ai la indemana toate cele necesare. Descopera mai jos cum se curata in mod corespunzator tastatura laptopului.

 

Exteriorul tastaturii

Curatarea tastaturii fara ca tastele de pe aceasta sa inceapa sa se desprinda poate fi o adevarata arta. Cum procedezi? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi?

 

Deconecteaza laptopul de la priza!

Este esential ca laptopul sa nu fie conectat la priza, in momentul in care cureti tastatura. Fii cu bagare de seama sa nu folosesti solutii lichide, ori „infama” apa, pentru a nu risca sa ajunga inauntru umezeala. 

 

Inchide laptopul!

Laptopul nu trebuie sa fie deschis in timp ce ii cureti tastatura. Ba chiar mai mult de atat, ar fi indicat sa ii scoti bateria. Cu siguranta nu iti doresti sa pierzi fisiere importante sau sa trimiti mailuri, in mod involuntar. Astfel de „incidente” sunt posibile daca apesi diferite combinatii de taste. 

 

Intoarce laptopul cu fata in jos!

Dupa ce te-ai asigurat ca laptopul este inchis si deconectat de la priza, a sosit momentul sa intorci tastatura cu fata in jos si sa scuturi usor laptopul. Astfel, firimiturile si alte resturi isi vor lua talpasita din veche alor „casa”. 

 

Spray cu aer comprimat

Pentru a curata mai bine zona dintre taste, utilizeaza un spray cu aer comprimat care pulverizeaza aer cu presiune. Acesta va „sufla” murdaria dintre taste, din zonele mai putin accesibile. Curatarea cu spray se realizeaza tinand tastatura inclinata intr- parte. Pulverizarile trebuie sa fie de cat mai scurta durata. Nu folosi spray-ul tinand tubul cu susul in jos, deoarece substanta propulsoare poate ajunge sub taste, deteriorand componentele. De asemenea, evita sa pulverizezi direct sub taste.

Gel slime

Curatarea cu un gel slime/material de curatare este simpla, rapida si chiar distractiva, pentru unii. Gelul slime pentru curatare este un material foarte moale, usor lipicios, care trebuie presat pe suprafetele murdare. Astfel, murdaria se ataseaza de material. In plus, acesta ajunge si in zonele greu accesibile, deoarece se muleaza perfect pe orice obiect.

Curatarea cu pensula

Un instrument mai la indemana decat celelalte este pensula. Pentru curatarea tastaturii trebuie sa utilizezi o pensula moale si deasa. Aceasta te ajuta sa indepartezi murdaria si praful din zonele greu accesibile. Este recomandat sa utilizezi pensula tinand laptopul cu fata in jos, pentru a nu impinge impuritatile sub taste.

 

Laveta umeda din microfibra

Urmatorul pas este sa stergi laptopul cu o carpa din microfibra, care nu lasa scame, deci nu cauzeaza acumularea de impuritati. Acest lucru te ajuta sa cureti ultimele urme de praf.

 

Curata murdaria persistenta cu o bila/dischet/betisor de urechi din  bumbac si alcool izopropilic

Pentru zonele greu accesibile care nu sunt inca complet curate, poti utiliza o bila de bumbac, o discheta de bumbac sau un betisor de urechi din bumbac umezit cu alcool izopropilic. Acesta se evapora imediat. Nu turna substanta pe tastatura! Curatarea cu alcool ajuta si la indepartarea sebumului de pe taste, care a fost transferat de pe piele.

 

Servetel dezinfectant!

Dezinfecteaza tastatura cu ajutorul unui servetel dezinfectant fara clor. Este important ca acesta sa nu contina clor, pentru a nu deteriora vopseaua de pe taste. 

 

Laveta uscata

La final, usuca bine tastatura, cu o laveta uscata din microfibra. Asigura-te ca o lasi sa se usuce complet, inainte de a conecta, din nou, laptopul la priza. 

Cum cureti spatiile de sub tastatura

Curatarea zonei de sub taste este necesara in cazul in care:

  • tastatura este foarte murdara.

  • nu a fost niciodata curatata. 

  • prezinta resturi mari de alimente sau obiecte, care nu pot fi indepartate prin metodele anterior mentionate. 

 

Inainte de a te apuca de treabă, verifica in manualul de utilizare daca tastele pot fi sau nu demontate. 

 

In cazul in care acest lucru este posibil, tastele se indeparteaza cu mare atentie. Altfel, poti deteriora componentele de sub taste. 

 

  1. Scoate tastele cu un betisor plat si subtire.

Plaseaza varful betisorului sub tasta, apoi impinge-o pe aceasta usor in sus. Tasta trebuie sa se demonteze cu usurinta si nu trebuie fortata.

 

  1. Curata cu o laveta din microfibra/betisor de urechi din bumbac.

Utilizeaza o laveta din microfibra sau un betisor de urechi din bumbac. Este important sa pastrezi zona de sub tasta cat mai uscata, pentru a nu deteriora componentele de la acest nivel, care sunt mai sensibile. Totusi, daca exista murdarie persistenta sau lipicioasa, poti umezi foarte putin betisorul sau laveta cu alcool si curata cu grija zona. 

 

  1. Monteaza tastele la loc!

Dupa ce ai indepartat toata murdaria si te asiguri ca locul de sub tasta este uscat, monteaza la loc tastele prin apasare usoara. In momentul in care tasta se fixeaza inapoi, se va auzi un sunet asemanator unui „click”. 

 

Trucuri utile

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa cureti mai usor tastatura laptopului si sa previi murdarirea ulterioara a acesteia:

 

  • Evita sa consumi alimente in apropierea laptopului, pe viitor. 

  • Spala-te pe maini sau foloseste un gel dezinfectant pentru maini, inainte de a utiliza laptopul.

  • Poti utiliza o husa de silicon pentru tastatura, pentru a te asigura ca nu se mai acumuleaza impuritati pe taste sau sub ele. Husa de silicon poate fi usor curatata.

  • Opteaza pentru un set de instrumente pentru curatarea tastaturii, pentru a te asigura ca nu folosesti instrumente care pot ramane prinse pe sub taste. 

 

Un alt lucru de care ar trebui sa tii cont este sa iti cureti in mod regulat tastatura, pentru ca aceasta sa functioneze corect pe termen lung, dar si pentru a avea grija la igiena ta si a obiectelor pe care le folosesti.