Loading... Please wait...

Newsletter


Laptopul merge greu: Cauze și soluții

Postat in data de 9th Jun 2022 @ 8:24 PM

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/m_HRfLhgABo

Laptopul este un dispozitiv pe care, la fel ca mai mulți, îl utilizezi zilnic, devenind indispensabil pentru o serie de activități. Fie că îl folosești în scop profesional, fie că ai nevoie de el pentru a naviga pe internet sau pentru a te delecta cu un film, niște muzică sau un joc nou, laptopul trebuie să funcționeze tot timpul impecabil. Din păcate, se mai întâmplă să constați că laptopul merge greu, chiar atunci când ai cea mai mare nevoie de el, ceea ce este foarte frustrant și enervant.

Ca să rezolvi rapid astfel de situații am redactat acest material, în care îți vom arăta de ce se întâmplă aceasta și cum poți face laptopul să ruleze mai repede.

De ce merge greu laptopul?

Înainte de a vedea care sunt soluțiile, trebuie stabilite mai întâi cauzele care provoacă probleme laptopului ca să știi cum să le înlături, dar mai ales cum să le previi.

Memorie insuficientă

Una dintre cauzele frecvente ale încetinirii laptopului o reprezintă umplerea memoriei interne; din acest motiv, nu mai există loc pe hard disk pentru datele noi, necesare rulării unor programe. Aceasta înseamnă că hard diskul este plin din cauza acumulării unor fișiere inutile, care nu au fost eliminate în momentul în care nu ai mai avut nevoie de ele. Filmele, fotografiile, fișierele cu muzică și programele pe care nu le mai folosești umplu destul de ușor memoria internă și duc la încetinirea laptopului.

Viruși

Laptopul merge greu și atunci când este virusat, iar asta se întâmplă, în general, când navighezi pe internet fără să ai un antivirus. Laptopul se mai poate virusa și prin intermediul unor fișiere copiate de pe un suport extern cum ar fi un memory stick, un CD sau DVD, un hard disk extern sau un alt dispozitiv cu care este conectat. Virușii atacă sistemul de operare și programele instalate sau „mănâncă” resurse importante, astfel că laptopul se mișcă tot mai greu și se blochează des.

Praf

Praful este cel mai mare dușman al electronicelor, iar laptopurile și computerele personale nu fac excepție. Particulele fine de praf se acumulează cu timpul în interiorul dispozitivelor, afectându-le treptat funcționarea. Piesele pline de praf se încălzesc ușor, pentru că aerul rece din ventilatoare nu mai ajunge la ele și astfel laptopul începe să aibă probleme. De cele mai multe ori, și eficiența ventilatoarelor scade, acestea mișcându-se mai greu tot din cauza prafului.

Programe deschise în fundal

Cu cât i se dau mai multe taskuri de rezolvat simultan, cu atât laptopul încetinește, pentru că memoria și procesorul sunt solicitate intens. E drept că laptopurile performante pot rula mai multe programe în același timp, însă astfel de probleme pot apărea și în cazul lor.

Acestea sunt cauzate și de programele  care rulează în fundal fără ca utilizatorul să aibă nevoie de ele și să își dea seama de acest lucru. De obicei, astfel de programe pornesc atunci când deschizi laptopul și rulează în fundal consumând inutil resurse și încetinind funcționarea altor programe pe care le folosești la momentul respectiv.

 

Cum faci laptopul să ruleze mai repede

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/SYTO3xs06fU 

Există o serie de metode simple pentru a avea un laptop rapid, iar ideal ar fi să apelezi la ele în mod frecvent, fără să aștepți să apară problemele.

Șterge fișierele inutile

Dacă problema este cauzată de memoria prea încărcată, soluția constă în eliberarea spațiului de pe hard diskul laptopului. În acest scop, trebuie să ștergi fișierele de care nu mai ai nevoie și să dezinstalezi programele pe care nu le mai folosești. De asemenea, trebuie să elimini fișierele temporare, care ocupă și ele mult spațiu pe disc și nu uita să golești coșul de gunoi dar și folderul cu fișiere descărcate de pe internet.  Cele mai important este să eliberezi partiția pe care este instalat sistemul de operare, care are nevoie de cel puțin 15% din spațiul partiției pentru a rula.

Instalează un antivirus

Este bine să iei această măsură imediat după instalarea sistemului de operare, astfel încât laptopul să fie protejat de la bun început. Dacă virusul a pătruns în sistem, este mai dificil de eliminat, însă un antivirus bun poate face acest lucru.

În cazul în care nu poți scăpa de virus, singura soluție este reinstalarea sistemului de operare, cu formatarea partiției. Pentru mai multă siguranță, este recomandată și formatarea celorlalte partiții, după ce ai salvat pe un suport extern fișierele pe care nu vrei să le pierzi. Formatarea va curăța absolut orice date de pe hard disk, iar în acest mod va fi eliminat și virusul. 

Tot ca măsură de protecție, este recomandată instalarea actualizărilor noi ale sistemului de operare, ori de câte ori acestea sunt disponibile.

Curăță dispozitivul

Praful nu trebuie lăsat să se acumuleze în interiorul laptopului, iar în acest sens dispozitivul trebuie curățat periodic la un interval de 5-6 luni. Poți acționa cu o lavetă fină și niște bețișoare cu bumbac pentru a șterge și zonele mai greu accesibile, însă cel mai eficient este un dispozitiv de curățare cu jet de aer. De asemenea, laptopul trebuie protejat permanent, evitând utilizarea și depozitarea sa în locuri pline de praf.

Dezactivează programele care pornesc în fundal

Pentru a evita rularea în fundal a unor programe de care nu ai nevoie, trebuie să le dezactivezi din managerul de activități al sistemului. Vei găsi acolo o listă a programelor care pornesc odată cu sistemul de operare; tot ce trebuie să faci este să debifezi căsuțele din dreptul lor și astfel vor rămâne inactive. De asemenea, dacă laptopul începe să se miște greu, închide o parte din programele pe care le folosești la momentul respectiv.

Dacă laptopul se închide brusc la intervale scurte de timp, sursa acestei probleme ar putea fi bateria, care s-a uzat și trebuie înlocuită.

 

De ce laptopul merge greu pe internet

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/5QgIuuBxKwM

O altă problemă constă în faptul că laptopul merge greu pe internet. Aceasta înseamnă că se încarcă greu paginile de internet sau că browserul se blochează la deschiderea unei pagini. Aceste probleme pot fi de natură externă, dar pot fi cauzate și de dispozitivul în sine.

Conexiunea slabă

Dacă semnalul din rețea este slab sau întrerupt, este firesc ca laptopul să funcționeze greu pe internet, iar în acest caz problema nu este a dispozitivului. Conexiunea wi-fi poate fi slabă și în cazul în care sunt conectate mai multe dispozitive care utilizează o cantitate mare de date. În această situație, semnalul se împarte la toate dispozitivele, iar internetul va merge mai greu și pe laptop. De asemenea, asigură-te că zona în care te afli are o bună acoperire wi-fi.

Prea multe pagini deschise în browser

Aminteam mai devreme că prea multe programe deschise încetinesc funcționarea laptopului; același lucru se întâmplă și atunci când folosești mai multe browsere simultan sau când ai deschis prea multe pagini de internet. Asta înseamnă un consum mai mare de resurse, iar soluția constă în închiderea paginilor de care nu mai ai nevoie.

Browserele cu multe extensii

Extensiile browserelor sunt instrumente utile care îmbunătățesc navigarea pe internet, însă și în cazul lor se aplică zicala „ce-i prea mult strică”. Un browser cu prea multe extensii active se mișcă întotdeauna mai greu și se blochează, așa că este recomandat să te rezumi doar la cele care îți sunt strict necesare. Dacă browserul merge greu, dezinstalează sau dezactivează o parte din extensii, iar problema ar trebuie să se rezolve.

 

În cazurile cele mai fericite, de vină pentru funcționarea defectuoasă a laptopului poate fi o eroare a unui program sau a sistemului de operare, iar atunci lucrurile se rezolvă mult mai ușor, cu un simplu restart. Dacă ai încercat toate metodele sugerate de noi și nu constați nicio îmbunătățire, de vină ar putea fi o defecțiune mai serioasă,  caz în care trebuie să mergi cu laptopul la un specialist.